Inspiracje i ciekawostki

Masło Shea – 5 rzeczy, które warto o nim wiedzieć

Masło Shea, znane również z francuskiego jako masło Karite, lub Butyrospermum Parkii (tę nazwę znajdziemy w składach kosmetyków) ma wiele rewelacyjnych właściwości. Dlaczego warto go używać i jakich efektów się spodziewać? Zapytaliśmy o to zaprzyjaźnioną kosmetolog – Ewelinę Prusinowską. Przygotowała dla nas listę 5 ciekawostek, które warto wiedzieć o Maśle Shea. 

 

Prosto z Afryki!
Idealny składnik kosmetyków naturalnych pochodzi z Afryki!
Masło Shea pozyskuje się z pestek drzewa Shea, drzewa masłowego. Drzewo Shea jest rośliną dziką, owocuje po 20 latach od zasadzenia oraz tylko co 2-3 lata. Wytwarza rocznie ok. 20 kg owoców, zbieranych ręcznie przez kobiety, z czego produkuje się ok. 1,5 kg masła.

Forma płynna

Masło Shea ma formę twardego masła, które pod wpływem ciepła rąk rozpuszcza się do formy płynnego oleju. Ma jasnożółte zabarwienie i bardzo delikatny, ledwo wyczuwalny zapach.

Must have dla suchej skóry

Masło Shea jest emolientem, to znaczy, że otula naszą skórę i zapobiega nadmiernemu parowaniu wody z naskórka. Jest rekomendowane do każdego rodzaju skóry. W przypadku skóry suchej lub atopowej wspomaga w naprawie, działa przeciwzapalnie i uszczelniająco. Badania wykazały, że masło Shea użyte w przypadku skóry atopowej daje efekt o tej samej skuteczności jak produkt powszechnie stosowany, będący prekursorem ceramidów (substancji uszczelniających naskórek).
Mimo swojej olejowej konsystencji świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej. Nie zatyka porów, nie działa komedogennie. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i sprzyja szybszemu gojeniu się ran.
Wykorzystuje się je nie tylko w pielęgnacji skóry twarzy, ale również ciała, ust, włosów oraz w kosmetykach na okolicę oka. 

Źródło cennych składników
Bogactwo Masła Shea zaskakuje! Co w nim znajdziemy?

  • witaminę A i E, które działają odmładzająco, antyoksydacyjnie. 
  • fitosterole o właściwościach wygładzających, uszczelniających naskórek, barierę hydrolipidową, wygładzających zmarszczki, działających przeciwzapalnie i łagodząco; 
  • polifenole, które działają antyoksydacyjnie, ochronnie na skórę, niwelują niszczące działanie wolnych rodników; 
  • katechiny, które działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo, zapobiegają rozwojowi infekcji; –
  • pochodne kwasu cynamonowego wspomagające skórę podczas ekspozycji na promieniowanie UV i działające przeciwzapalnie.

Kulinarne popisy

Zanim trafiło na światowy rynek kosmetyczny, masło Shea było wykorzystywane przez mieszkańców Afryki w pielęgnacji skóry oraz… w kuchni. Tradycyjnie masła używa się jako dodatku do potraw oraz do smażenia. Wzmacnia zapach i smak potraw, chociaż samo w sobie ma delikatny, prawie niewyczuwalny smak.

 

Masło Shea w kosmetykach Polemika

O wspaniałym działaniu Masła Shea można opowiadać sporo. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy, że musi się znaleźć w naszych kosmetykach. Gdzie można je znaleźć? Masło gości w składach trzech naszych produktów – w Przeciwstarzeniowym kremie pod oczy z efektem rozświetlenia, Hydrofilnym maśle oczyszczającym do twarzy, oraz Peelingu – masce oczyszczająco-rozświetlającej do twarzy. To jeden z wielu powodów, dla którego warto sięgać po nasze kosmetyki.