Inspiracje i ciekawostki

Niacynamid pod lupą. Dlaczego warto szukać go w składzie kosmetyków?

Niacynamid, zwany również nikotynamidem, jest rozpuszczalną w wodzie formą witaminy B3, która znana jest także jako PP. W ostatnim czasie stał się bardzo popularnym i pożądanym składnikiem – sprawdźmy dlaczego.

Niacynamid to bardzo uniwersalny składnik, który świetnie sprawdza się przy każdym rodzaju skóry. Korzyści z jego działania będą miały zarówno skóry normalne, starzejące się, mieszane, tłuste, atopowe, z trądzikiem pospolitym, różowatym czy melazmą.
Brzmi zbyt piękne, aby było to prawdziwe?

Niacynamid w pielęgnacji antiaging

Niacynamid jest antyoksydantem – redukuje wolne rodniki i stres oksydacyjny, które przyczyniają się do procesu starzenia się skóry. Chroni naszą skórę przed negatywnymi skutkami promieniowania UV, a nawet jest w stanie redukować rumień wywołany ekspozycją na promieniowanie słoneczne.
Dodatkowo niacynamid pozytywnie wpływa na produkcję kolagenu i elastyny oraz obniża aktywność metaloproteinaz (enzymów degradujących kolagen i elastynę). W badaniach klinicznych wykazano zmniejszenie głębokości zmarszczek i linii, przebarwień, ziemistości skóry, wyrównanie struktury skóry, obkurczenie porów, zwiększenie elastyczności i nawilżenia. Przecież to właśnie tego szukamy w produktach, które mają zatrzymać proces starzenia.

Niacynamid w pielęgnacji przeciw przebarwieniom

Pigment w skórze powstaje na skutek transferu melaniny z melanosomów (komórek, które produkują melaninę-pigment) do keratynocytów (komórek naskórka). Niacynamid blokuje transfer pigmentu, dając efekt wyrównania kolorytu i redukcji przebarwień. To z kolei sprawia, że skóra wygląda na rozświetloną i świeżą. Świetnie sprawdza się również w przypadku melazmy.

Niacynamid jako składnik pielęgnujący barierę hydrolipidową

Regularne używanie tego składnika zwiększa syntezę ceramidów, sfingolipidów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych czy cholesterolu w skórze. Składniki te są niezbędne do utrzymania prawidłowego poziomu nawilżenia skóry. Uszczelniają one barierę hydrolipidową, przestrzenie między komórkami, ograniczając ucieczkę wody z naskórka, ale również tworzą barierę chroniącą naszą skórę przed światem zewnętrznym. Mamy tu na myśli czynniki drażniące, smog oraz alergeny. Zadbanie o ten aspekt zmniejsza ryzyko występowania podrażnień, rumienia czy nadwrażliwości skóry.

Niacynamid w pielęgnacji skóry trądzikowej

Składnik działa przeciwzapalnie, porównywalnie do klindamycyny (antybiotyku), ale bez ryzyka wystąpienia oporności bakterii. Powoduje zmniejszenie wydzielania sebum, a uszczelnienie bariery hydrolipidowej i zwiększenie nawilżenia skóry, dodatkowo wzmacnia ten efekt.
Wykazuje działanie bakteriostatyczne na Cutibacterium Acnes czyli bakterie, które rozwijają się w sebum skóry trądzikowej.
Z racji swojego antyoksydacyjnego działania – zapobiega utlenianiu się skwalanu, który z kolei przyczynia się do pogorszenia stanu skóry trądzikowej.

Niacynamid – zastosowanie w praktyce

Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, zatem można dodać ją zarówno do toniku, serum, kremu czy produktu do mycia skóry. W kosmetykach Polemika znajdziesz go w Antyoksydacyjnej mgiełce tonizującej.

Warto połączyć go także z kwasem hialuronowym. W efekcie można spodziewać się jeszcze większego nawilżenia skóry. Cery trądzikowe pokochają połączenie niacynamidu i cynku, a skóry z przebarwieniami docenią mieszankę niacynamidu z retinolem.

Z czym lepiej nie łączyć tej substancji? Niacynamidu nie powinno się stosować równolegle z kwasami. Są to produkty, które wykazują działanie w różnych pH, więc nie ma sensu stosować ich po sobie. Możemy natomiast nałożyć kosmetyk z niacynamidem rano, a kosmetyk z kwasami – wieczorem.
Nie należy stosować niacynamidu z witaminą C w formie kwasu askorbinowego. Można jednak sięgnąć po inne formy witaminy C np. tetraizopalmitynian askorbylu.

Jakie stężenie wybrać? Unikajmy wysokich stężeń niacynamidu. Nie zawsze duże stężenie oznacza lepsze efekty. W przypadku niacynamidu, duże stężenia (>5%) zwiększają ryzyko podrażnień, natomiast już w małym stężeniu możemy uzyskać rewelacyjne efekty na skórze.
Właśnie dlatego w składzie toniku zadbaliśmy o równowagę – użyliśmy delikatnego stężenia niacynamidu, które nie niesie ze sobą ryzyka podrażnień, jednak na tyle wysokiego, aby uzyskać zadowalające efekty na skórze. Zresztą – warto się o tym przekonać sięgając po naszą Antyoksydacyjną mgiełkę tonizującą.