Rozmaryn: jak wykorzystywany jest w kosmetologii?
Rozmaryn to roślina, którą od stuleci wykorzystuje się w ziołolecznictwie. Nasze prababki odpędzały nią złe duchy a my używamy jej w kuchni jako przyprawy do ryb i dań mięsnych. Jak się okazuje, rozmaryn ma też swoje zastosowanie w branży kosmetycznej.
Większość z nas kojarzy rozmaryn albo z aromatycznym ziołem wzbogacającym smak potraw, albo lekarstwem stosowanym w medycynie naturalnej. Jednak kiedy naukowcy poddali tę roślinę solidnej analizie, odkryli, że ekstrakt z jego liści ma też silne właściwości przeciwutleniające. Badania pokazały, że związki aktywne rozmarynu mogą chronić mózg przed działaniem wolnych rodników, zmniejszają ryzyko udaru, a także chronią przed takimi chorobami jak: Alzheimer, Parkinson czy Lou Gehriga.
Pod jakimi postaciami spotkamy tę roślinę?
- suszonej (w całej postaci lub sproszkowany ekstrakt),
- w preparatach, np. jako dodatek do alkoholowych nalewek, płynny ekstrakt czy herbata,
- lotny olej (do stosowania zewnętrznego, nie doustnego).
Rozmaryn działa:
-
- przeciwzapalnie,
- przeciwutleniająco,
- przeciwwirusowo,
- przeciwmutagennie,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwnowotworowo,
- przeciwgrzybiczo,
- przeciwnowotworowo,
- chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Rozmaryn – roślina przedłużająca życie?
Jest taka wioska we Włoszech, położona w południowo-zachodniej części Włoch, niedaleko turystycznej miejscowości Salerno, której mieszkańcy żyją znacznie dłużej niż reszta populacji. Dane mówią, że w Acciaroli 1/10 mieszkańców dożywa późnej starości i ukończyło stu lat.
Zielone kosmetyki naturalne receptą na wieczną młodość =>>>
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego i Uniwersytetu Rzymskiego pod kierunkiem prof. Alana Maisela, doszli do wniosku, że za tak fenomenalny wynik i dobre zdrowie włoskich staruszków odpowiada właśnie rozmaryn. Naukowcy obserwowali ich nawyki i styl życia. Szybko zauważyli, że niemal wszyscy podczas gotowania dodają do potraw dużą liczbę ziół a ta, która dominuje to rozmaryn. Żyją długo, ale również nie chorują. U nikogo z badanych nie wykryto chorób serca i Alzheimera.
W kulturze śródziemnomorskiej rozmaryn to nie tylko roślina lecznicza albo dodatek w kuchni. W przeszłości był też częścią tradycji. Panny młode w dniu ślub miały na głowie wianek z rozmarynu, a goście weselni dostawali gałązki tej rośliny na znak miłości i lojalności.
Gałązki rozmarynu miały także w domach nasze babki i prababki. Służyły im do odpędzania złych duchów i do walki z koszmarami – wystarczyło tylko mieć je pod poduszką.
Rozmaryn – roślina lecznicza
Już starożytni wykorzystywali lecznicze właściwości tego zioła. Wiemy, że przeciwdziała procesom starzenia, ale też wspiera pamięć, koncentrację i pomaga obniżyć poziom stresu w organizmie (sprawia, że w organizmie spada poziom hormonu stresu – kortyzolu).
Wiemy, że greccy studenci często wplatali go sobie we włosy. Twierdzili, że aromat, jaki wydobywa się z liści, uprzyjemnia im naukę i sprawia, że szybciej przyswajają wiedzę. Na stronie WebMD.com znajdziemy wyniki badań, które mówią, że 750 mg rozmarynu polepsza pamięć u osób, które nie mają innych problemów ze zdrowiem.
Francuzi natomiast palili rozmaryn razem z owocami jałowca w swoich szpitalach, żeby w trudnych czasach wojny w ten prostu sposób oczyścić powietrze i zapobiec szerzeniu się infekcji.
Rozmaryn wykorzystuje się też w leczeniu cukrzycy. Badania dowiodły, że ekstrakt z rozmarynu zwiększa poziomu insuliny i obniża poziom glukozy we krwi. Nie ma 100% pewności, ale naukowcy zakładają, że rozmaryn chroni komórki β trzustki przed degradacją lub regeneruje je. W ten sposób cały czas są aktywne i produkują insulinę. Warto wiedzieć, że rozmaryn chroni też przed wystąpieniem powikłań cukrzycowych, zapobiegając przed stresem oksydacyjnym.
Ekstrakt z rozmarynu: środek konserwujący i nie tylko
Udowodniono, że wyciąg z tej rośliny przedłużania trwałości kosmetyków, soków, napojów i produktów kosmetycznych. Dzieje się tak ze względu na wspomniane już wcześniej jego przeciwutleniające i przeciwbakteryjne działanie. Może być stosowany zamiast konserwantów.
Rozmaryn długo wykorzystywaliśmy w ziołolecznictwie oraz w kuchni. Natomiast jako surowiec kosmetyków długo nie był znany. Teraz ze względu na to, że ekstrakt dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, najczęściej używamy go w olejkach do ciała. Działa jako środek gojący podrażnienia, zmniejszający obrzęki, ale też poprawia przepływ krwi w skórze.
Ekstrakt z rozmarynu w olejkach świetnie wpływa na włosy: wzmacnia je, zapobiega wypadaniu i siwieniu włosów. Znajdziemy go również w masłach, kremach, balsamach i innych kosmetykach na bazie oleju lub emulsji.
Olejek eteryczny stworzony na bazie wyciągu z rozmarynu pozytywnie wpływa zwłaszcza na skórę tłustą i trądzikową (ponieważ działa ściągająco i antyseptycznie). Produkty kosmetyczne z rozmarynem rozjaśniają też skórę oraz niwelują zmiany w pigmentacji.
Rozmaryn stanowi źródło flawonoidów, które mają działanie antyoksydacyjne. Stosuje się go zatem do detoksykacji oraz ochrony skóry przed starzeniem. To również powód, dlaczego ekstrakt z rozmarynu znalazł się w składzie naszego Antyoksydacyjnego kremu nawilżającego.
Sprawdźcie same, jak nasz krem wpłynie na Waszą skórę. Przekonajcie się, że stawiając na naturalne składniki, dbacie nie tylko o piękną i pełną blasku twarz, ale też zdrowe ciało i prawidłową dietę.
HN dla Polemika Kosmetyki, 23.03.2020